dimecres, 6 de juny del 2007

Estels del Sud: Arnes-Beseit

Dades: Recorregut: 21,1 Km. Desnivell positiu: 900 m. Desnivell negatiu: 900 m. Temps (amb parades): 9 h 45 mn.

Són les 8:45 h. Sortim d'Arnes (506 m) pel mateix camí d’ahir, fins prop del Mas Nou, on ens desviem a la dreta per una pista que es transforma en una senda.


El camí ens condueix per paratges de gran bellesa. La presència de diversos masos (de la Creu, d’en Colet, Botzut, de les Valls) són testimoni de la importància agrícola i ramadera de la zona. Enfilem camí fins el Coll del Xertó (724 m), una bona pujada, en front tenim el majestuós Penyagalera, que més tard assolirem.


Fem un mos i ens refresquem en les aigües d’un petit rierol, frontera natural entre Catalunya i l’Aragó. Una bona pujada per la Costa d’Arrancapets (no és d’estranyar gens el nom!) ens duu al Coll de Pelele (899 m). Tenim el Penyagalera (1029 m) a la nostra dreta, però el camí ens obliga a perdre alçada. Forta pujada fins el cim, magnífic mirador del paisatge que ens envolta.


Des del cim del Penyagalera forta baixada fins a tocar el riu Ulldemó. Unes mosses es banyen en una de les basses del riu. El paradís existeix i es troba en el Matarranya!. Parem en una altra bassa, roba fora i de cap a la transparent aigua. Uns petits peixos (barbs?) s'acosten tímidament. Part del cansament se’n va riu avall.

Ja per pista arribem a Beseit (577 m) a les 18:30 h. Com que no és segur en quina fonda ens allotjarem, truquem als Serveis Turístics SENDA, i ens diuen que cerquem la Fonda Urquizu, una agradable casa de turisme rural.

Dutxa i sopar. Estem força cansats després d’aquesta llarga i dura etapa.