dimecres, 9 de novembre del 2005

Piràmide dels aliments

No em puc considerar com a vegetarià, ni molt menys, encara que la majoria de dies segueixo una dieta ovo-lacto-vegetariana. Penso que cuinar i menjar és un plaer i no vull limitar-me a una sèrie d'aliments. Segur que un vegetarià em podrà contradir però, per a mi, una dieta equilibrada, com la que tenim a casa nostra (mediterrània), amb disminució de la ingesta de carn i greixos, és la més correcta.

Una dieta equilibrada és una combinació adeqüada de tots els nutrients. Cal una combinació d'aliments que continguin tots els nutrients d'una forma equilibrada. Mai els trobarem tots en un sol tipus d’aliment; en la variació hi ha el gust.

Cada dia hem de prendre els aliments de la piràmide, i en la proporció que indica l’amplada de cada barra. Cada àpat pot ser una versió petita d’aquest equilibri.

El primer plat ha de ser més abundant: pasta, verdura, llegums, sopa, patates i amanida. En canvi, el segon plat, poc abundant: peix blanc, peix blau, porc, pollastre, vedella o bou, ous i carns picades. Cal un acompanyament de pa i amanida a cada àpat, per donar al nostre cos tots els hidrats de carboni, fibra i vitamines que li fan falta. Postres: fruita fresca a cada àpat.

Les racions recomanades són difícils d’abastar seguint una oferta consumista. Els anuncis publicitaris ens adrecen cap a un excés de sucres, greixos i sal, i la societat del benestar ens ofereix massa proteïnes animals i aliments tous. Hem de menjar més aliments de la base de la piràmide: els rics en hidrats de carboni, les verdures i les fruites.