dijous, 11 de juliol del 2013

Toscana: Lucca i Pisa

Avui toca fer quilòmetres. El nostre allotjament està situat al sud-est de la Toscana i Lucca i Pisa es troben al nord-oest. Però bona part els fem per vies ràpides, cosa que fa que aprofitem bé el temps.

Lucca és una ciutat que enamora. Va ser fundada pels etruscs i convertida en colònia romana. Ben protegida per les seves muralles renaixentistes, és una destinació bàsica. En primer lloc visitem la deslumbrant Chiesa di San Michele in Foro i, tot seguit, la Cattedrale di San Martino. Lucca va ser la ciutat natal de Puccini, la qual cosa fa de la ciutat un enclavament amb gran encant per als recitals d'òpera que se celebren cada tarda. A través de Via Fillungo, el carrer més bulliciós de Lucca, arribem a Piazza Anfiteatro, una enorme i bonica plaça ovalada amb les cases aixecades sobre els fonaments de l'amfiteatre romà. Ens perdem pels carrers, passegem per sobre de la muralla i, després de dinar, anem cap a Pisa.




Poc més de vint quilòmetres ens separen de Pisa, l'antiga potència marítima rival de Gènova i Venècia. No cal dir que la ciutat és famosa per un projecte arquitectònic que va sortir increïblement malament. Anem directament a la Piazza dei Miracoli on es troben la Torre Pendente, la catedral i el baptisteri.

Les obres de la torre van començar el 1173 però es van interrompre una dècada més tard en adonar-se que els pisos construïts estaven inclinats degut a la inestabilitat del terreny. En 1272 es van tornar a emprendre les obres i van intentar compensar la inclinació. Des de llavors la torre s'ha anat inclinant 1 mm cada any. Actualment s'han corregit 43,8 cm de la seva inclinació i els experts creuen que això garanteix el futur de la torre per als propers tres segles. Si des de la plaça t'adones de forma visual de la seva inclinació, quan puges te n'adones de forma física. Ben curiosa la sensació. El Duomo de Pisa és també espectacular. La seva construcció va començar el 1063 i la seva façana és d'una bonica barreja de marbre verd i crema. Igualment de colpidor és el seu interior.




Un cop acabada la visita tornem a l'agriturismo.