dissabte, 29 de desembre del 2007

Gattaca, d'Andrew Nicol

"Gattaca" (1997) és una interessant pel·lícula d'Andrew Niccol que, quan la van estrenar, no vaig anar a veure. La història s'ambienta en el futur, quan els humans poden manipular la informació genètica de la seva descendència i seleccionar allò que consideren millor d'ells mateixos. La societat es divideix en "no-vàlids" (concebuts de manera natural) i "vàlids" (concebuts amb l'ajut de l'enginyeria genètica).

"Gattaca" és una pel·lícula d'intriga i ciència-ficció: De petit, Vincent ja sap que és un no-válid, i no, com el seu germà petit Anton, concebut mitjançant disseny genètic. Això el destina a una vida inferior en una societat en què la majoria duu una càrrega genètica superior a la seva. Però Vincent aspira a ser pilot espacial de la corporació Gattaca. Amb la col·laboració d'un traficant, suplantarà a Jerome, un vàlid paralitzat després d'un accident, i entra a treballar en la corporació, però ha de vigilar de no ser descobert, ja que l'empresa analitza constantment el material genètic dels treballadors.

Com a curiositat, el títol és la combinació de les inicials de les bases nitrogenades que formen els nucleòtids del DNA (Adenina, Citosina, Timina, Guanina). També abunden prediccions de futur: cotxes sense gasolina, identificació genètica de les persones, centrals d'energia solar, disseny de les cases i edificis, abundància d'algues marines per contrarestar l'efecte hivernacle,...