diumenge, 12 de novembre del 2006

Berlín, de banda a banda

Com cada dia tornem a sortir de l'hotel al voltant de les 10 del matí. Li preguntem a la noia de recepció on podem visitar més parts del mur i ens les marca en un plànol. Agafem un bitllet de metro per a tot el dia, ja que avui farem visites molt allunyades unes de les altres.

El mur de Berlín (la propaganda de la RDA el considerava un "mur de protecció antifeixista", en altres llocs també va ser anomenat "mur de la vergonya") separava Berlín Oest de Berlín Est i de la RDA del 13 d'agost de 1961 al 9 de novembre de 1989. És el símbol més conegut de la Guerra freda i de la divisió d'Alemanya. Almenys 86 persones van morir a mans de les forces de seguretat de la RDA mentre intentaven fugir cap a l'Oest.

La primera part del mur que visitem es troba al nord de la ciutat, en el carrer Bernauer Strasse. Al costat es troben uns encants on venen andròmines diverses. L'altra part del mur que visitem es troba prop de l'estació Ostbahnhof. Aquesta part és força interessant degut als graffitis pintats al mur.



Metro fins a l'estació de Zoologischer Garten. Ens trobem al barri de Charlottenburg. Aquí la ciutat se'ns presenta més urbana, moderna, cosmopolita. Més occidental. El carrer Kurfürstendamm és un bulevard comercial d'uns 4 km. Aquí hi trobem la Kaiser-Wilhem-Gedächtnig-Kirche. Després dels bombardeigs de 1943 tan sols va quedar dempeus la torre i el vestíbul principal de l'església. Gràcies al poble berlinès, es va evitar la seva demolició i va quedar com a símbol dels desastres de la guerra.


Ben apartat del centre de la ciutat, es troba l'Olympiastadion, construït per als Jocs Olímpics del 1936, i recentment renovat i parcialment cobert.


Un cop visitat l'estadi olímpic, agafem el metro fins Alexanderplatz. Ja és de nit i només són les cinc de la tarda. Sortint del metro ens trobem amb el rellotge del món, el Weltzeituhr. Tornem caminant a l'hotel.