diumenge, 2 de setembre del 2012

A la sombra del granado, de Tariq Ali

Interessant novel·la històrica de l'escriptor britànic d'origen paquistanès, Tariq Ali. Aquest és el primer d'una sèrie de llibres de l'autor que mostren la confrontació entre les civilitzacions islàmica i cristiana.

"A la sombra del granado" (1992) ens explica la història de la família d'en Umar bin Abdallah, un noble musulmà, que ens serveix de testimoni de la brutalitat de la "Reconquista" després de la caiguda de Granada a finals del segle XV.

La novel·la comença amb la crema, ordenada pel Cardenal Cisneros i els Reis Catòlics, de les obres escrites en àrab presents en les biblioteques de Granada i en col·leccions privades, símbol del fanatisme i de la intolerància religiosa. A mesura que avança la narració, i malgrat els acords de llibertat de llengua i de culte, els musulmans (també els jueus) es trobaran davant de la següent disjuntiva: acceptar el catolicisme i abandonar els preceptes de l'Islam, abandonar la seva terra i buscar refugi en el nord d'Àfrica o lluitar en una guerra perduda.

"A la larga esta civilización está condenada. Será superada por el resto de Europa. Supongo que comprenderá que han destruido el futuro de la península. Unos hombres que destruyen libros, torturan a sus oponentes y queman a los herejes en hogueras no pueden ser capaces de construir un hogar con cimientos sólidos."

1 comentari:

tina ha dit...

Fa molts anys em vaig comprar aquest llibre, però mai l'he llegit. Suposo que em devia agradar el títol... M'has fet venir ganes de llegir-lo ;)
Gràcies!

Carme