dissabte, 31 de març del 2012

Botxan, de Natsume Sōseki

"Botxan" (1906), de Natsume Sōseki, és un clàssic de la literatura japonesa i una de les novel·les més celebrades dels lectors japonesos. És un llibre curt, de fàcil i agradable lectura i força divertit.

El llibre comença amb la infantesa del protagonista, les entremaliadures del qual el van fer perdre l'estima dels seus pares i l'amor de l'anciana minyona, la qual l'anomena "botxan" (senyoret, tractament de respecte però també emprat de forma despectiva).

Un cop graduat, es contractat per donar classes de matemàtiques en l'escola d'un petit poble de l'extrem sud del Japó. Poc després d'arribar comença a ser víctima de les bromes dels estudiants així com la difícil relació amb els altres professors.

"A causa del meu caràcter temerari, heretat del pare, no he parat de vessar-la des de la infantesa. Un dia, a l’època de l’escola primària, vaig llançar-me des del primer pis del col·legi i com a conseqüència d’aquest fet vaig haver de quedar-me al llit durant tota una setmana, sense poder moure el maluc. Si em pregunto per què vaig arribar a fer una bestiesa com aquella, no trobo cap raó de pes que ho justifiqui."

I així comença...

1 comentari:

Cole& ha dit...

Ostres! jo fa temps que em vull llegir el de "sóc un gat" (també del mateix autor) i veient la bona crítica em sembla que ja sé quin serà el llibre de sant Jordi :D