dimarts, 10 d’abril del 2012

El vigilant en el camp de sègol, de J.D. Salinger

"El vigilant en el camp de sègol" (1951) és una novel·la de'n J.D. Salinger, tot un clàssic de la literatura contemporània nord-americana. Fa uns anys me'l vaig llegir en anglès i el vaig trobar tan fascinant que em vaig prometre que passat un temps me'l llegiria en català.

El llibre narra la història de'n Holden Caulfield, un adolescent de setze anys, i els turbulents dies abans de les vacances de Nadal. Durant aquests dies, en Holden deixa l'escola on està internat, ja que ha estat expulsat novament per baix rendiment, i decideix passar uns dies vagant per la ciutat de Nova York abans de tornar a casa dels seus pares per fer front a les conseqüències de l'expulsió.

Com un monòleg, en Holden ens conta la història, els seus pensaments i activitats durant aquests dies en la ciutat. No comprèn la societat on viu, només hi veu egoisme, injustícia, hipocresia... Tampoc se sent comprès. Tan sols la relació amb la seva germana petita el lliga al món.

"Entre d'altres coses, descobriràs que no ets la primera persona que ha estat mai confusa, espantada, fins i tot fastiguejada pel comportament humà. Saber que no ets de cap manera l'únic, t'engrescarà i t'estimularà. Moltes, moltes persones s'han trobat tan torbades moralment i espiritualment com tu ara mateix. Afortunadament, alguns van escriure sobre els seus problemes. Aprendràs d'ells... si vols. Igual que algun dia, si tens alguna cosa per oferir, algú aprendrà alguna cosa de tu.".