dijous, 4 de gener del 2007

Tot està il·luminat, de Jonathan Safran Foer

Fa uns 15 dies, cercant un llibre per llegir a la biblioteca Ignasi Iglesias, em va cridar l'atenció un llibre amb una caràtula de color groc cridaner. Vaig veure que era el llibre en el que es basa la pel·lícula "Everything is illuminated", i que vaig anar a veure a la Sala Montjuïc el juliol passat.

"Tot està il·luminat", de Jonathan Safran Foer (Washington DC, 1977), és una història sobre la recerca de persones i llocs inexistents, sobre veritats amagades que obsessionen les famílies. Un jove jueu nord-americà, anomenat com l'autor, inicia un viatge per Ucraïna a la recerca d'una dona que podria haver salvat el seu avi dels nazis. En el viatge l'acompanyen l'Alex, un jove intèrpret ucraïnès que tradueix distorsionant el llenguatge, l'avi d'aquest últim que viu aclaparat pel record de la guerra, i un gos.

Llibre estructurat en tres parts, i que es van alternant: el viatge pròpiament dit, la història del poble ucraïnès d'on és l'avi d'en Jonathan, i la correspondència entre en Jonathan i l'Alex.

Un llibre entre la tragèdia i la comèdia, amb moments hilarants, sobre tot en les traduccions de l'Alex, i amb moments dramàtics, com l'entrada dels alemanys al poble.