diumenge, 7 de gener del 2007

Banderas de nuestros padres, de Clint Eastwood

Dia de Reis i vespre de cinema. He anat amb en Sergi als cinemes Diagonal Mar a veure "Banderas de nuestros padres" (2006).

La pel·lícula està basada en la fotografia de Joe Rosenthal, i que mostra sis soldats nord-americans hissant la bandera americana en el turó Suribachi de l'illa japonesa d'Iwo Jima. La batalla d'Iwo Jima (març de 1945) va ser la més sagnant de la Guerra del Pacífic, i va causar la mort de 22.000 soldats japonesos i de 6.821 nord-americans.

La fotografia ha quedat com una de les icones de la història i símbol de victòria per a una nació cansada de la guerra, i va convertir en herois els sis soldats, encara que alguns d'ells van morir en la batalla sense saber que havien estat immortalitzats. La pel·lícula explica dues històries: la pròpia batalla i la gira de propaganda de tres dels soldats amb la finalitat de recaptar fons per a la guerra.

Irònicament, la fotografia va ser presa en un segon hissament, o sigui que ni els soldats, ni la bandera ni el moment van ser els originals de la presa del turó. "Els herois reals d'Iwo Jima van ser els nois que no van tornar".

Clint Eastwood aborda la II Guerra Mundial de manera inèdita en el cine, oferint la crònica bèl·lica d'Iwo Jima en dos pel·lícules complementàries: "Banderas de nuestros padres", des de la perspectiva nord-americana, i "Cartas desde Iwo Jima", on ofereix la visió de la resistència japonesa, i que s'estrenarà al febrer.