dimecres, 9 d’agost del 2006

L'amic retrobat, de Fred Uhlman

Un llibre curt i excepcional que me l'he acabat en un sospir. L'amic retrobat va ser escrit en 1971 per Fred Ulhman (Stuttgart, 1901 - Londres, 1985) i està basat en la seva pròpia experiència.

L'arribada de Hitler al poder en 1933 posa punt i final a l'amistat de dos companys d'escola. Un és jueu (Hans Schwartz), i l'altre (Konradin Graf von Hohenfels) és membre d'una de les famílies aristocràtiques d'Alemanya. Però arriba un moment en què les diferències esdevenen insalvables i es trenca la seva amistat. El noi jueu deixarà Alemanya per anar-se'n a Amèrica i oblidar el seu país nadiu i el seu gran amic. Anys després, sense esperar-ho, tindrà notícies d'ell.

Llegiu aquest fragment, quan el pare del noi jueu parla sobre el sionisme:

"El meu pare detestava el sionisme. Considerava que la simple idea era una ximpleria total. Exigir Palestina després de dos mil anys li semblava tan sensat com si els italians exigissin Alemanya perquè en una època havia estat ocupada pels romans. Només podia portar a un vessament de sang inacabable i els jueus haurien d'enfrontar-se amb tot el món àrab".

O aquest altre quan el pare parla sobre l'ascens de Hitler:

"Jo conec la meva Alemanya. Això és una malaltia temporal, una cosa així com el xarampió, que quedarà enrera tan bon punt millori la situació econòmica. ¿Com pots creure que els compatriotes de Goethe i Schiller, Kant i Beethoven deixin que els domini aquesta escòria?".