divendres, 25 d’octubre del 2013

Victus, d'Albert Sánchez Piñol

Tenia moltes ganes de llegir aquest llibre, i la veritat és que no m'ha decebut. Es tracta d'una novel·la històrica d'unes 600 pàgines, que descriu la guerra de Successió espanyola, un conflicte que pot considerar-se com la primera de les disputes mundials i que acaba amb el setge i posterior assalt de Barcelona.

"Victus" (2012) ens narra la història d'en Martí Zuviria, un jove barcelonès que l'atzar porta a ser alumne del marquès de Vauban i es converteix, així, en un geni de la enginyeria militar. Degut a la seva formació, en Zuviria és testimoni de la guerra de Successió, primerament en el bàndol borbònic i posteriorment en el bàndol austriacista.

Molt ben documentada. És de lectura fàcil i agradable, en molts moments ben farcida d'humor, malgrat el desastre que va representar per a Catalunya la derrota de l'11 de setembre de 1714.

La guerra de Successió, a banda d'una guerra dinàstica, va ser una guerra per la contraposició de dos models d'Estat: el centralista i el federal. Interessant per entendre el problema polític actual. Y es que, com diu una frase castellana, "de aquellos polvos vienen estos lodos".