dimecres, 29 d’octubre del 2008

The killing fields, de Christopher Hudson

El llibre "The killing fields", de Christopher Hudson, està basat en la història real d'en Sydney Schanberg, corresponsal de The New York Times, i d'en Dith Pran, el seu assistent cambotjà, durant la caiguda del govern cambotjà a mans del Khmer Roig. Aquest llibre me'l vaig comprar a Phnom Pehn i, per a mi, té poc interès literari. L'interès és només personal i històric, ja que descriu un dels episodis més foscos de la humanitat.

En només quatre anys (1975-1979), el brutal règim del Khmer Roig, liderat per Pol Pot, va assassinar al voltant de 2 milions de persones, un 25% de la població de Cambotja, en els tristament coneguts com a "camps de la mort".

Prop de la capital del país es troba Choeung Ek, un d'aquests "camps de la mort". La visita és esfereïdora: una gran torre alberga els ossos i la roba que es van trobar a les fosses comunes del voltant. El centre s'ha convertit en un memorial de record a les víctimes.

En un primer moment no era partidari de publicar la fotografia. Però penso que el silenci no ajuda a les víctimes, i sí el seu record. És difícil d'entendre la capacitat que té l'ésser humà de realitzar tanta barbaritat.