diumenge, 26 d’octubre del 2008

En suport de l'óssa Hvala!

Dijous passat, l'óssa bruna Hvala va ferir lleument un caçador a Lés (Val d'Aran). Els tècnics veuen l'agressió com a resposta a l'estrès provocat pels gossos i els caçadors en una batuda contra els senglars.

L'ós bru poblava bona part dels boscos del Principat. Al segle XIX, va quedar arraconat a l'àrea pirinenca on va anar minvant progressivament fins a desaparèixer, o quasi, de tota la serralada a les darreries del segle XX. Amb la finalitat de capgirar la situació, França va alliberar-ne tres exemplars originaris d'Eslovènia els anys 1996-1997. Un decenni després, als Pirineus hi ha al voltant d'una vintena d'exemplars.

La repoblació de l'ós, i d'altres espècies amenaçades o extingides, pretén preservar la biodiversitat de casa nostra. La conservació d'aquesta biodiversitat és un índex del grau de civilització d'una societat avançada.

Hvala, tu no vas escollir venir als Pirineus. De fet, et van segrestar dels teus boscos d'Eslovènia, i ara alguns et volen fer mal. Et desitjo sort, i que et trobis a gust a casa nostra, que és la teva.

PS: Hvala, en eslovè, vol dir "gràcies".

2 comentaris:

Anònim ha dit...

Totalment d'acord.
Mònica.

Pedraforca ha dit...

Hem de tenir esperança en que la Natura actuarà abans que els homes; nevarà i ja no podran anar a buscar-la al bosc. I el proper anys tornarà a viure tranquil·la pels boscos de l'Aran.
Fora els caçadors !!!!