dilluns, 10 de març del 2008

Les veus del Pamano, de Jaume Cabré

"Les veus del Pamano"(2004), d'en Jaume Cabré, és una gran novel·la (gran, 700 pàgines; gran, de bona), ambientada en un petit poble del Pallars Sobirà amb el rerefons històric de la Guerra Civil i de la postguerra.

Torena, poblet imaginari de la vall d'Àssua (Pallars Sobirà), al cor dels Pirineus. La Tina Bros, mestra de Sort i fotògrafa aficionada, descobreix amagada, en l'escola abandonada de Torena, una llarga carta de l'Oriol Fontelles, antic mestre del poble i reconegut heroi franquista. La carta li descobreix la veritable història de l'Oriol Fontelles, i la Tina lluitarà perquè la seva memòria es conservi intacta.

La novel·la va saltant dels primers anys de la postguerra als primers anys del segle XXI, amb una trama plena d'odis, de traïcions i assassinats, de maquis i falangistes, on els protagonistes són cadascun dels habitants del petit poble de Torena.

"Per això, l'únic consol meu és escriure't, filleta, i explicar-t'ho. El més probable és que no arribis a llegir-ho mai. Però jo ho hauré escrit. Podria ser que algú, a més dels ratolins que es passegen de nit per l'escola, trobés aquests quaderns, al costat dels meus dibuixos. Podria ser. Si es donava el cas, suplico a aquest algú que el faci arribar a la meva filla. Ho suplico amb tot el meu cor".

5 comentaris:

Anònim ha dit...

Suposo que ja saps que Torena és Llessui, el poble del damunt de Sorre; el Pamano és el riu que passa pel costat de Sorre. Així que si vols reviure els escenaris de la novel·la t'hi apuntes un cap de setmana que pugem cap allà.

Ignasi

ramon ha dit...

Carai, Ignasi. A "pan y cuchillo" i amb dret de cuixa? Fet.

Anònim ha dit...

ei, acabo de llegir la novel·la i no cal dir que al·lucino i no paro de donar-hi voltes i recordar-ne coses. Un 10 de llibre!!!!
Però m'he quedat amb un dubte trascendental que no em deixa dormir: no puc desxifrar quei mata la Tina. Si algú de vosaltres ho ha entès, m'ho pot explicar si us plau?
Mooooltes gràcies per endavant.
I visitaré Llessuí, i tant!!
I com ho saps tu, que es tracta d'aquest poble?

Anònim ha dit...

ei, que no em contesta ningú?

ramon ha dit...

Ostres, anònim, ho sento però és un post antic que reviso de tant en tant. Crec recordar que la Tina pateix un accident de circulació, probablement provocat per sicaris de la senyora Elisenda. Que Torena és Llessuí ho ha comentat el propi autor.