dimarts, 1 de gener del 2008

Resum de l'any 2007

El 2007 s'ha acabat i ens ha deixat un fotimer de notícies per a la memòria. Aquest és el meu resum.

CATALUNYA. Apagades elèctriques, autopistes col·lapsades, caos a Rodalies i un AVE que no arriba. Tot aquest cúmul d'incidències a les infraestructures del país han catalitzat un sentiment que s'ha batejat amb el nom d'"el català emprenyat", i que s'ha traduït en manifestacions al carrer i en la desafecció dels catalans respecte d'Espanya per la percepció que Catalunya no rep les inversions que necessita i mereix. Mentrestant el nou Estatut ha quedat en suspens fins que el Tribunal Constitucional resolgui els recursos presentats.

ESPANYA. Les eleccions generals del març del 2008 han marcat el cicle polític d'aquest 2007. El PP i el PSOE han mantingut un clima de crispació constant en qüestions com la lluita antiterrorista i la negociació amb ETA. Aquest ha estat també un any horrible per a la monarquia. Euskadi entra en punt mort amb la ruptura de la treva d'ETA. Es coneix el veredicte del judici de l'11-M.

MÓN. Els Estats Units comencen l'any superant els 3.000 soldats morts a l'Iraq, i el vesper de l'Iraq es complica cada cop més. La xarxa terrorista Al-Qaeda ha continuat amenaçant i atacant punts del planeta (Iemen, Algèria), encara que ho ha intentat molt més a prop nostre (Gran Bretanya, Alemanya). Es produeixen relleus a Gran Bretanya (Gordon Brown) i França (Nicolas Sarkozy).

SOCIETAT. Hem conegut amb més detall una de les amenaces globals dels anys vinents: el canvi climàtic. Els experts de l'ONU ens han alertat dels efectes devastadors que tindria per a la humanitat si no s'hi posa remei. Bali també ha assentat les bases pel que hauria de ser el relleu del protocol de Kyoto. Un any en què la natura també ha mostrat el seu poder destructor amb terratrèmols, tifons i grans pluges.

ECONOMIA. La crisi immobiliària als Estats Units ha esquitxat l'economia europea. Els mercats han entrevist la fragilitat financera i s'han encès els pilots d'alerta. Enmig d'aquesta situació, a Catalunya i a Espanya el sector constructiu apunta una frenada que fa témer que el 2008 es perdin 250.000 llocs de treball. El preu del petroli continua pujant.

OCI I CULTURA. La Fira del Llibre de Frankfurt obria les portes a les lletres catalanes com a cultura convidada. Els últims acords de Lluís Llach en un concert ressonaven a Verges. Any prolífic per al cinema fet a Catalunya (El laberinto del fauno; Vicky, Cristina, Barcelona; El orfanato).

Feliç any 2008!