divendres, 3 d’agost del 2007

Mort accidental d'un anarquista, de Dario Fo

Dario Fo (Itàlia, 1926) és un dramaturg i actor italià, guardonat amb el Premi Nobel de Literatura el 1997 "perquè seguint la tradició dels bufons medievals manté la dignitat dels oprimits".

El 1921 un emigrant italià, anarquista, va "volar" per una finestra d'una comissaria de Nova York. Aquest fet real va ser el pretext a partir del qual l'autor va compondre la seva obra, "Mort accidental d'un anarquista".

No va ser cap coincidència que l'estrena d'aquesta obra de teatre (desembre de 1970) coincidís amb el procés sobre la mort d'un altre anarquista, que va "caure" des d'una finestra de la central de policia de Milà.

Ara feia temps que no llegia cap obra de teatre, i he xalat molt amb aquest llibre. Un llibre molt crític que té l'objectiu de desmuntar els pilars bàsics de la nostra societat. L'obra denuncia els crims d'Estat avalats pels aparells judicial i policial.

"L'escàndol és l'antídot del pitjor dels verins, la presa de consciència del poble! Si el poble pren consciència, estem fotuts", és el diàleg entre un policia i el presumpte jutge.