dissabte, 7 d’abril del 2007

El llibre de les il·lusions, de Paul Auster

Ara feia temps que no llegia res de Paul Auster (Nova Jersei, EUA, 1947). Els llibres que he llegit d'aquest autor m'han agradat ("Trilogia de Nova York", "Leviatan") i aquest cop no ha estat diferent.

"El llibre de les il·lusions" explica la següent història: Sis mesos després de perdre la seva dona i els seus dos fills en un accident d’avió, el professor David Zimmer ja no té cap motiu per continuar vivint. Una nit, davant del televisor, veu per casualitat una pel·lícula muda protagonitzada per Hector Mann, i riu per primer cop en molt de temps. Mogut per una obsessió, Zimmer s’embarca en un viatge per tot el món a la recerca del misteri que hi ha al voltant d’aquest actor, que va desaparèixer sense deixar cap rastre el 1929. David Zimmer decideix escriure un llibre sobre aquest actor mut i, al cap d’un any, quan el llibre surt al carrer, sorprenentment rep una carta que diu: "Hector ha llegit el seu llibre i li agradaria coneixe’l".

Un llibre que enllaça la història de David Zimmer, el professor, i la d'Hector Mann, l'actor, i on l'existència, la mort i l'amor hi són ben presents. Un llibre molt cinematogràfic, on es veu que Paul Auster ha estat guionista de cinema. En 26 brillants pàgines es descriu una pel·lícula muda ("La vida interior de Martin Frost"), dirigida pel mateix Hector Mann:

"El Martin està assegut a la seva taula de l'estudi de la segona planta, davant de la màquina d'escriure. Es tomba per mirar per la finestra, i quan l'angle gira per recollir el seu punt de vista, veiem un pla aeri molt llarg de la Claire caminant sola pel jardí. El front fred sembla que ha arribat. Porta una bufanda i un abric, les mans ficades a les butxaques, i una lleu nevada ha enfarinat el terra. Quan hi ha un tall de la càmera per mostrar-nos el Martin, veiem que continua mirant per la finestra, incapaç de treure els ulls de sobre la noia. Un nou canvi d'angle, i després un altre pla de la Claire, sola al jardí".