dimarts, 27 de febrer del 2007

Renfe: avaries i desídia

El servei de rodalies de Renfe a Catalunya torna a patir avui una altra jornada amb incidències. Distints problemes s'han succeït en els últims mesos. El passat divendres, en l'enèsima avaria, els usuaris van tallar la via a Martorell en senyal d'indignació, fet que va provocar que la vicepresidenta del govern central demanés disculpes.

S'ha arribat a una situació lamentable i inadmissible, d'una deixadesa greu d'un servei que afecta a milers d'usuaris cada dia, d'una ineficàcia i incompetència de Renfe per gestionar la companyia, i de l'Adif per solucionar els problemes i les avaries. Moltes disculpes, però aquí no dimiteix ni Déu.

I com s'ha arribat a aquest estat?. La xarxa de rodalies de Barcelona és un 40% més extensa que la de Madrid, però només té 9 línies, en comptes de les 12 que té Madrid. A més, es calcula que hi circulen la meitat dels trens que a la capital de l'Estat. Que tot i haver-hi pitjor servei es cobra un 10% més per bitllet a Catalunya, i fins a un 20% en abonaments que a Madrid. I finalment, que la inversió en els darrers deu anys de Renfe a Madrid ha estat d'uns 666 milions d'euros, i a Catalunya només 228 milions. I seguim sent uns victimistes i uns insolidaris.

És urgent donar resposta als problemes amb el traspàs total de les competències de Renfe al Govern de la Generalitat de Catalunya i amb una inversió per part de l'Estat de totes les intervencions que s'havien de realitzar aquests darrers anys i que no s'han fet.