dijous, 22 de febrer del 2007

Madame Bovary, de Gustave Flaubert

"Madame Bovary", escrita per Gustave Flaubert (1821-1880), va ser publicada en 1857, i és considerada una de les obres mestres de la literatura universal. El comportament de la protagonista va ser considerat d'immoral, i es va promoure un judici contra la novel·la i contra l'autor. La seva absolució va donar a l'obra el reconeixement del públic.

Emma, filla d'un ric camperol i dona amant del luxe, té el cap ple de somnis romàntics. Quan contrau matrimoni amb Charles Bovary, metge de poble, els seus ideals xoquen amb el tedi i grisor del poble on viuen. Decebuda per la rutina d'aquest ambient, es llença als braços de diversos amants.

Una bona novel·la, en la qual l'autor aprofita per fer una crítica de la vida burgesa, la vida irrealment romàntica, l'església,... En un fragment del llibre, un dels personatges comenta:

"No tinc, però, cap necessitat d'anar a l'església a besar uns plats d'argent i a engreixar amb la meva butxaca una banda de farsants que es nodreixen molt més bé que nosaltres! Car el Creador, el mateix pot honorar-se des d'un bosc o des d'un camp que contemplant la volta etèria, tal com ho feien els antics".