diumenge, 9 d’abril del 2006

"V for Vendetta", de James McTeigue

La pel·lícula (EUA, 2005) està basada en un còmic d'Alan Moore i David Lloyd. Un cop acabada la III Guerra Mundial, Anglaterra s'ha convertit en un estat feixista. Apareix un misteriós individu que es fa dir "V" (Hugo Weaving, el Mr Smith de "Matrix") que ataca els interessos de l'Estat, creant el caos.

Una jove, Evey (Natalie Portman, amb cabell o sense, guapíssima!), és salvada per "V" de ser violada i assassinada per "agents de l'ordre", durant el toc de queda, i pren cura d'ella, si bé molts cops sembla un captiveri. A través d'ella anirem coneixent més aquest personatge.

"V for Vendetta" s'inscriu clarament en la línia de novel·les com 1984 de George Orwell, Un món feliç d'Aldous Huxley i Farenheit 451 de Ray Bradbury, que presenten la rebelió d'individus contra els estats totalitaris.

"V" apareix disfressat de Guy Fawkes. Fawkes és un personatge històric britànic. El 5 de novembre de 1605, Guy Fawkes va ser empresonat quan estava a punt de fer volar el parlament britànic i acabar amb el Rei, en revenja per les lleis penals contra los catòlics. Des de llavors el 5 de novembre se celebra com "el dia de Guy Fawkes" o "The Bonfire Night" amb focs artificials.

Una bona pel·lícula si us agrada el cinema de ciència-ficció, si bé ha estat criticada per fer apologia del terrorisme.