dimecres, 26 d’abril del 2006

Aniversari de Txernòbil

El 26 d'abril de 1986, avui fa 20 anys, va tenir lloc la catàstrofe de Txernòbil (Ucraïna). El reactor nº 4 va patir un greu accident amb fusió del nucli que va provocar l'alliberament de tones de material altament radioactiu a l'atmosfera.

La quantitat de radioactivitat alliberada va ser 200 cops més gran que la despresa conjuntament per les bombes atòmiques d'Hiroshima i Nagasaki en 1945. Els elements radioactius expulsats a l'atmosfera van crear el núvol radioactiu que, arrossegat pel vent, va afectar no tan sols la zona pròxima a la central nuclear, sinó que va contaminar grans àrees de Bielorrússia, Ucraïna, Rússia, arribant a bona part d'Europa i Àsia. Ja han mort més de 165.000 persones i uns 7 milions han resultat contaminades.

A casa nostra tenim 3 centrals (Ascó I i II, Vandellòs II) de les 9 que hi ha a Espanya, més la de Cofrents a terres valencianes. L'energia nuclear i les basades en el carbó i el petroli comporten uns riscos greus d'accidents o de contaminació. Necessitem enèrgia, és veritat, però cal una aposta urgent per energies renovables (hidroelèctrica, solar, biomassa, eòlica, mareomotriu, geotèrmica, hidrogen, fusió nuclear).