dimarts, 17 de gener del 2006

"El Camino de las Ordalías", d'Abdelatif Laâbi

La lectura d'aquest mes del Club de Lectura ha estat "El Camino de las Ordalías", d'Abdelatif Laâbi. L'autor va néixer a la ciutat de Fes (Marroc) en 1942. Poeta, novel·lista i dramaturg. L'any 1966 va fundar la revista Souffles, que tindria un paper molt important en el desenvolupament de la cultura del Magrib. Ha estat empresonat vuit anys i torturat fins que, gràcies a Amnistia Internacional, va ser alliberat el 1980. El 1985 es va exiliar a França, on viu actualment.

El llibre no és de ficció, sinó que és l'autobiografia de l'autor d'uns fets dramàtics com ser privat de llibertat per les seves idees i torturat. Com totes les dictadures, el seu poder es basa en la força i en la por. No els interessa una societat que pensi, culta i lliure. Tristament famosa la frase de l'oficial nazi Goebbels: "Cuando oigo hablar de cultura, desenfundo mi revólver".

L'autor, amb el fet d'escriure, intenta allunyar-se del seu patiment. La paraula és un acte de denúncia, de reivindicació i de teràpia. L'autor fa una crítica a la seva societat i al paper de la dona: "...en una societat como la nuestra, ser mujer o estar encarcelado es en cierto modo la misma condición...".