diumenge, 1 de gener del 2006

Balanç d'un any

L'any 2005 sembla haver batut rècords en desastres naturals, que fan pensar en un canvi climàtic provocat per l'home. Va començar l'any amb la visió de destrucció del tsunami a l'Oceà Índic, seguit de diversos huracans atlàntics (Katrina, Stan, Wilma), terratrèmols a l'Àsia, sequera i incendis a Espanya i Portugal.

Tampoc ha estat un gran any per a la Unió Europea, en crisis després del no a la Constitució de francesos i holandesos. Europa es veu presionada per diversos fronts: empetitida política i militarment per EE.UU., econòmicament per la competitivitat de la Xina, i socialment després de veure la revolta juvenil a França, el problema de com integrar la creixent immigració i l'entrada dels països de l'Est d'Europa i Turquia.

Aquest any ens hem de felicitar per la manca d'atemptats amb víctimes per part d'ETA. Però és de preocupació el terrorisme islamista. Després dels atemptats de Nova York (2001) i de Madrid (2004), Londres ha sofert un atemptat d'aquest signe. Malgrat la repercussió d'un fet com aquest en un país occidental, hem de recordar que altres països han estat víctimes del terror: Indonèsia, Líban, Egipte, Jordània. Mai és pot justificar el terrorisme, però ens hauríem de preguntar quin grau de responsabilitat hi tenen els conflictes de l'Iraq i entre Israel i el món àrab.

En aquest any, la política en Espanya ha estat bastant moguda amb diversos equilibris inestables. El govern socialista aquest any ha començat a fer front als diversos problemes, acompanyada d'una fèrria política d'oposició que no sembla voler donar treva.

Referèndum del projecte de Constitució europea, gradual reducció dels fons europeus, l'esvoranc del Carmel, mobilitzacions convocades pel PP (contra la negociació amb ETA, contra la legalització del matrimoni homosexual, contra la llei d'educació), canvi de govern en la Xunta de Galícia, aprovació del projecte de reforma de l'Estatut de Catalunya, impacte emocional de la seva aprovació (govern acorralat, oposició excitada, boicot als productes catalans, societat catalana dolguda, societat espanyola perplexa), naixement de la primera filla dels Prínceps d'Astúries.

Vaja any 2005. Esperem que aquest any 2006 sigui menys mogudet.