dimarts, 6 de desembre del 2005

"Cover her face", de P.D. James

Phyllis Dorothy James White, P.D. James, va néixer a Oxford el 1920. És autora de prop de 20 llibres, la majoria dels quals han estat adaptats per a la TV. La seva primera novel·la va ser “Cover her face” (1962), en la que introduïa el detectiu Adam Dalgliesh als lectors.

He vist pel·lícules basades en novel·les de Sir Arthur Conan Doyle o Agatha Christie, peró penso que mai havia llegit una novel·la de crim. El llibre, "Cover her face", és interessant, l'estil és acurat i el llenguatge precís. Et dóna una bona descripció de l'estil de vida britànic de camp.

Martingale és la mansió on viuen una bona família, els Maxies, amb els seus servents. Una gran festa es desenvolupa cada any en aquest lloc des de generacions. Després de la festa, s'anuncia el sobtat compromís entre Stephen Maxie, el fill, i Sally Jupp, la nova criada i mare soltera. Aquest anunci porta a la família, amics i servents a un xoc sobtat. Al matí següent, la noia és trobada morta, assassinada. L'inspector Adam Dalgliesh arriba al lloc del crim per a investigar l'assassinat, i es troba amb tensions, enemistats, antics afers amorosos i noves seduccions.

Més que el mateix detectiu Dalgliesh, el personatge més elaborat és el de Sally Jupp. Ella va arribar a la casa dels Maxies, venint de la casa de mares solteres del poble, i semblava ideal per ajudar a Mrs Maxie en les feines de la casa i per cuidar el seu marit invàlid. Al principi, la noia semblava dòcil, però en el decurs del llibre es va veient la veritable Sally: intel·ligent, ambiciosa i astuta.

El llibre és interessant i et manté en suspens fins el final. Ha estat la lectura obligatòria d'aquest trimestre en l'Escola Oficial d'Idiomes. Potser d'altra forma, no l'hagués llegit.