dijous, 20 d’octubre del 2005

"Ampliació del camp de batalla", de Michael Houllebecq

El llibre d'aquest mes d'octubre del Club de Lectura Virtual (Biblioteques de Barcelona) ha estat l'"Ampliació del camp de batalla" ("Extension du domaine de la lutte"), de Michael Houllebecq.

L'autor, nascut l’any 1958, va obtenir el títol d’enginyer agrònom per dedicar-se, més tard, a la informàtica aplicada a les exportacions agrícoles. L’escriptor ha revolucionat el panorama literari del seu país expressant el desconcert i el malestar d’aquest final de segle. Amb un estil breu i concís, els seus llibres es nodreixen de les seves experiències vitals: l’absència dels seus pares, depressió i les estades a diferents hospitals psiquiàtrics. Així mateix, també ha escrit obres de poesia i assaigs.

La novel·la ve narrada per un enginyer informàtic de trenta anys avorrit de la seva feina, cansat de les relacions humanes, escèptic. Amb un llenguatge punyent i distant, ens ofereix la descripció d’una societat deshumanitzada, que rebutja els aparents “perdedors” econòmics i sexuals. Una història lúcida que intenta, de totes totes, provocar i fer reaccionar al lector.

El fòrum sobre el llibre, previ al xat d'avui (19 hores), ha estat força viu, començant pel significat del títol, una mica estrany. En el fòrum han anat sortint aportacions dels lectors sobre els diferents temes del llibre, com poden ser: solitud, depressió, indiferència, carència de valors, desorientació, desolació davant de l'existència,...

L'escriptor Ricard Ripoll, que ens ha acompanyat aquest mes en la lectura del llibre, comenta que "el narrador, informàtic d’uns trenta anys, observa la misèria que l’envolta: depressió, superficialitat, fracassos en el terreny de la sexualitat...". I, com a mostra, val la pena ressaltar una frase del llibre, quan el protagonista diu, sobre la societat actual, que "cap civilització, cap època han estat capaces de desenvolupar en els homes tal quantitat d'amargor".

Vaja, un llibre per llegir-lo quan estàs amb l'ànim elevat!