divendres, 17 de maig del 2013

París era una fiesta, d'Ernest Hemingway

Deliciós llibre de memòries de l'escriptor nord-americà Ernest Hemingway, publicat en 1964 després de la seva mort. A banda de gaudir de la lectura, m'ha permès recordar París, ciutat que vaig visitar ara fa un any.

"París era una fiesta" narra les vivències de l'escriptor a la ciutat de París durant els anys vint amb la seva primera esposa. El llibre s'estructura en capítols, centrats cadascun en successos o en els personatges amb qui va coincidir.

El llibre és una obra fonamental per descobrir l'ambient literari i artístic del París d'aquest període, quan hi van coincidir personatges tant cèlebres com Francis Scott Fitzgerald, Ezra Pound, Gertrude Stein, James Joyce o Ford Madox Ford, entre d'altres.

"París no se acaba nunca, y el recuerdo de cada persona que ha vivido allí es distinto del recuerdo de cualquier otra. Siempre hemos vuelto, estuviéramos donde estuviéramos, y sin importarnos lo trabajoso o lo fácil que fuera llegar allí. París siempre valía la pena, y uno recibía siempre algo a trueque de lo que allí dejaba. Yo he hablado de París según era en los primeros tiempos, cuando éramos muy pobres y muy felices."