dijous, 2 de maig del 2013

L'arqueòleg, de Martí Gironell

"L'arqueòleg", de l'escriptor i periodista Martí Gironell, es basa en el viatges que el monjo benedictí de Montserrat, en Bonaventura Ubach, va realitzar per Terra Santa i Mesopotàmia entre els anys 1910 i 1945.

És un llibre senzill però entretingut, basat en els viatges d'un personatge real, amb qui recorreràs tot llegint els escenaris de la Bíblia. De fet, la intenció del monjo va ser contrastar les Sagrades Escriptures en el seu entorn geogràfic, adquirir material per fundar el Museu de l'Orient Bíblic de Montserrat i il·lustrar una edició catalana de la Bíblia.

"Per entendre la Bíblia s'ha de conèixer la història, els costums, les formes de vida dels països per on transcorre, la seva geografia... No n'hi ha prou només d'estudiar-ho damunt d'un llibre. La natura d'un país es reflecteix necessàriament en la seva història, filla en bona part de la mateixa natura, i per això cal trobar l'harmonia, l'equilibri entre totes dues. Això no ho és tot en la Bíblia, però n'és una part important, la crosta que cal treure per veure i conèixer bé l'obra divina."