dijous, 12 de juliol del 2012

El camino, de Miguel Delibes

Quin llibre més extraordinari i deliciós! Un llibre que parla de les inseguretats, les alegries, les tristeses i la melangia quan la vida ens porta a un dels molts encreuaments que van sorgint en el seu decurs. Cada camí que prenem, cada decisió, té els seus corresponents efectes.

"El camino" (1950), de l'escriptor Miguel Delibes ens explica la història de tres amics (Daniel el Mochuelo, Roque el Moñigo i Germán el Tiñoso) i de tota una corrua de curiosos personatges del petit poble on viuen. En Daniel no vol que res canviï, ell intueix que el seu camí està en el poble, elaborant formatges com el seu pare. En canvi, el seu pare vol que vagi a la ciutat a estudiar batxillerat. La nit que precedeix la seva partida, un insomne Daniel recorda les aventures amb els seus amics i les diverses històries de la gent senzilla del poble.

"A Daniel, el Mochuelo, le dolía esta despedida como nunca sospechara. Él no tenía la culpa de ser un sentimental. Ni de que el valle estuviera ligado a él de aquella manera absorbente y dolorosa. No le interesaba el progreso. El progreso, en verdad, no le importaba un ardite. Y, en cambio, le importaban los trenes diminutos en la distancia y los caseríos blancos y los prados y los maizales parcelados."