dissabte, 5 de maig del 2012

Roseanna, de Maj Sjöwall i Per Wahlöö

Malgrat l'èxit comercial de l'Stieg Larsson i la seva saga "Millenium", poc he llegit de novel·la negra. No fa pas gaire, en Le Pak i la Greta em van recomanar la lectura d'alguna novel·la de l'escriptor suec Henning Mankell.

Cercant informació sobre aquest escriptor vaig trobar un interessant article que relacionava l'abundància d'escriptors de novel·la negra nòrdica amb el declivi de la societat del benestar i pel fet de tenir una de les taxes de delictes més grans de la Unió Europea. Així mateix, assenyalava el matrimoni suec format per la Maj Sjöwall i en Per Wahlöö com els pares d'aquest gènere.

"Roseanna" (1965) és la primera de les deu novel·les de la sèrie de l'inspector Martin Beck. Una jove es trobada morta en un canal amb signes d'haver estat violada i assassinada. Però no es troben pistes que esclareixin el cas: ningú pot identificar la víctima, ni el lloc ni els motius de l'assassinat. Temps després, un cop de sort fa que la Interpol identifiqui la noia com a una turista americana que estava fent un creuer fluvial pel sud de Suècia. Llavors comença una meticulosa investigació per identificar l'assassí.