divendres, 23 de desembre del 2011

Indigneu-vos, d'Stéphane Hessel

Interessant i actual aquest breu llibre de l'Stéphane Hessel, diplomàtic, ambaixador, antic membre de la resistència francesa, supervivent del camp de concentració de Buchenwald i un dels redactors de la Declaració Universal dels Drets Humans.

A "Indigneu-vos" (2011), l'autor fa una crida contra la indiferència i a favor de la insurrecció pacífica, posant com a exemple les experiències de Gandhi, Martin Luther King, Nelson Mandela i tants d'altres.

I és que tenim molts motius per estar indignats. La situació a Palestina, les guerres pel control dels recursos naturals, les creixents diferències entre els molt rics i els molt pobres... El sentit de la vida hauria de ser protegir la vida humana, el planeta i crear un món molt més just. Caldria, per tant, rebel·lar-se de forma pacífica contra les injustícies d'un món dominat pels poders econòmics.

"L'interès general ha de prevaler sobre l'interès particular, el just repartiment de la riquesa creada pel treball ha de prevaler sobre el poder dels diners." Indignar-se per instaurar una veritable democràcia econòmica i social, que expulsi els grans feudalismes econòmics i financers de la direcció de l'economia. Islàndia és l'exemple a seguir.