dimecres, 9 de maig del 2007

El hundimiento, d'Olivier Hirschbiegel

Entre setmana no tinc costum d'anar a dormir a l'una de la matinada, però aquesta nit feien una pel·lícula que tenia moltes ganes de veure, i aquí em teniu escrivint...

"El hundimiento" (Alemanya, 2004), del director Olivier Hirschbiegel, basada en la novel·la de Joachim Fest, narra la crònica dels últims dies d'Adolf Hitler (Bruno Ganz), acorralat al seu búnker de Berlín per les forces aliades, mentre el seu aberrant règim totalitarista nazi s'enfonsa.

En un exercici de reconstrucció històrica, la pel·lícula mostra un Hitler vell i malalt, que creu cegament en el seu projecte abominable. Pràcticament tota l'acció de la pel·lícula té lloc dins del búnker on Hitler i el seu cercle es van ocultar quan l'entrada dels russos a Berlín era ja inevitable. Mostra la confusió i la incertesa que es vivia a l'interior d'aquest refugi, amb el testimoni de la secretària personal del dictador, Traudl Junge (Alexandra Maria Lara), mentre a fora s'imposa el caos.

Una gran pel·lícula que mostra com un poble s'ha vist conduït al desastre per la irracionalitat dels seus dirigents. Impressiona el fanatisme del matrimoni Goebbels, enverinant els seus propis fills i suïcidant-se, ja que no poden imaginar un món sense el Führer i el nacionalsocialisme.