dimecres, 16 de maig del 2007

Esmorzar de campions, de Kurt Vonnegut

El passat 11 d'abril va morir l'escriptor nord-americà Kurt Vonnegut a l'edat de 84 anys. Escriptor de culte i considerat una icona de la contracultura a la societat dels Estats Units, satiritza en les seves obres l'American way of life.

La novel·la que he llegit, "Esmorzar de campions (o Adéu dilluns trist!)" (1973), fa una sàtira de la societat nord-americana amb un llenguatge ingenu i uns dibuixos del propi autor falsament infantils.

El llibre explica la història Dwayne Hoover, un ric venedor de cotxes de Midland City que s'està tornant boig, i de Kilgore Trout, un escriptor de ciència-ficció, convidat d'honor al Festival de les Arts que se celebra en la ciutat. Quan els dos personatges es troben, Dwayne embogeix definitivament després de llegir un dels llibres de Trout, i creure com a certa la història del llibre: "Vostè és un experiment del creador de l'univers. És l'única criatura en tot l'univers amb voluntat pròpia. És l'únic que pot decidir què farà després, i per què. Tots els altres éssers són robots, són màquines".

Un llibre amb un sentit de l'humor corrosiu i pervers, encara que m'ha costat entrar en la història.