diumenge, 25 de març del 2007

Per bruixa i metzinera

La segona exposició que he vist ha estat "Per bruixa i metzinera", sobre la cacera de bruixes a Catalunya i a Europa en general. També molt interessant.

La societat medieval creia en el poder de la màgia i alguns col·lectius femenins, fonamentalment, es van constituir en dipositaris d'una saviesa tradicional. La percepció cristiana de la fetillera o bruixa es va modificar a partir de mitjan segle XIII. La bruixeria era concebuda com una secta universal presidida pel diable.

Entre 1450 i 1750, moltes regions d'Europa van patir la cacera de bruixes. Els càlculs apunten la xifra de 110.000 persones processades i de 60.000 execucions. Les víctimes van ser, majoritàriament, dones pobres, velles i analfabetes.

Entre els anys 1616-1622 es va produir la gran cacera de bruixes a Catalunya, amb més de 400 execucions. En un context de crisi econòmica, les suposades bruixes van ser acusades de provocar assassinats, infanticidis i destrucció de collites. Finalment, els bisbes catalans es van pronunciar a favor d'aturar la repressió.

La bruixeria ha deixat una petjada important en la cultura popular. "De Sant Celoni a Arbúcies, dotze cases, tretze bruixes". La meva àvia, pobreta, era d'Arbúcies...

No us perdeu aquest fragment de Haxan, una pel·lícula muda danesa sobre bruixes de l'any 1922 del director Benjamin Christensen. Potser, el millor de l'exposició.

1 comentari:

Anònim ha dit...

El vídeo és una veritable troballa, té imatges molt suggerents,

Ignasi