dissabte, 25 de novembre del 2006

L'Església del Mar, d'Ildefonso Falcones

Tot just he acabat de llegir L'Església del Mar. Escrit per Ildefonso Falcones, va ser el llibre més venut el passat Sant Jordi. Una novel·la històrica per passar una bona estona, ben documentat, amb l'afegit de conèixer molts dels llocs de la Barcelona medieval que descriu el llibre. Records de 18 anys vivint al costat de l'església de Sant Just i Pastor, prop de la plaça de Sant Jaume.

La construcció del temple marià de Santa Maria de la Mar és paral·lela a la història d'Arnau, un serf de la terra que fuig dels abusos d'un senyor feudal i es refugia a Barcelona, on es converteix en ciutadà i en un home lliure.

"Santa Maria de la Mar és sens dubte un dels temples més bonics que hi ha; no té la monumentalitat d'altres esglésies, coetànies o posteriors, però en el seu interior s'hi respira l'esperit que va intentar imprimir-hi Berenguer de Montagut: l'església del poble, edificada pel poble i per al poble, com una gran masia catalana, austera, protegida i protectora, amb la llum mediterrània com a suprem element diferenciador" (pàgina 662-663 del llibre).