dijous, 15 de juny del 2006

"Lolita", de Vladimir Nabokov

Lolita, de Vladimir Nabokov (1899-1977), ha estat el llibre a llegir en el Club de Lectura Virtual aquest mes. Escrit fa més de 50 anys, segueix sent un llibre polèmic.

En la primera part del llibre, el narrador, Humbert Humbert, ens explica la seva vida a Europa i com va començar la seva obsessió per les nímfules (nenes de 10 a 14 anys considerades sexualment atractives).

La segona part ens relata com es trasllada als Estats Units i la seva relació amb Lolita, la filla de la dona de la casa on s'allotja. L'home explica la seva obsessió per la nena, i com es casa amb la mare per tal d'estar prop de Lolita.

En la tercera part, degut a un accident de cotxe on mor la mare, Humbert va a buscar a Lolita, que es troba en un campament d'estiu, i comença un viatge per l'Amèrica profunda.

Una lectura molt recomanable plena de cinisme, sensibilitat i humor, malgrat el tema escabrós que toca. L'inici del llibre és un exemple de bona literatura:

"Lolita, luz de mi vida, fuego de mis entrañas. Mi pecado, mi alma. Lo-li-ta (...). Era Lo, sencillamente Lo, por la mañana, un metro cuarenta y ocho de estatura con pies descalzos. Era Lola con pantalones. Era Dolly en la escuela. Era Dolores cuando firmaba. Pero en mis brazos era siempre Lolita".

Del llibre s'han fet dues adaptacions al cinema: una d'Stanley Kubrick (1962) i l'altra d'Adrian Lyne (1997).