divendres, 17 de març del 2006

Teatro de la Zarzuela de Madrid


Al vespre he aprofitat per anar al Teatro de la Zarzuela de Madrid, on avui actúa el Ballet Nacional de España, sota la direcció de José Antonio.

Avui, s'estrenen dues de les seves creacions: "Elegía - Homenaje (a Antonio Ruiz Soler)", peça estrenada a finals de 1999 per la Compañia Andaluza de Danza, ja que es compleixen 10 anys de la mort d'aquest mític ballarí, i "El Café de Chinitas", amb decorats i vestuari dalinians.

"El Café de Chinitas" és una coreografia que es va estrenar en la passada edició del Festival de Música i Danza de Granada. La peça recupera l'escenografia, els telons i el vestuari que va crear Salvador Dalí per a un espectacle flamenc protagonitzat en els anys 40 en Nova York per Encarnación López, La Argentinita, amb la base de la música popular de Federico Garcia Lorca. Aquesta peça compta amb la col·laboració especial de Chano Domínguez i amb la presència de Esperanza Fernández com artista convidada.

"El Café de Chinitas" va ser un cafè-teatre de Màlaga on s'interpretava flamenc, i que va ser tancat en 1937.

La veritat és que he disfrutat, i molt, malgrat no ser un entès en flamenc. Però aquesta barreja de flamenc amb un fons jazzístic, de poemes de Lorca amb el món gaudinià, i interpretat pel Ballet Nacional de España en el marc del Teatre de la Zarzuela, ha estat sublim.