dilluns, 19 d’agost del 2013

La foguera de les vanitats, de Tom Wolfe

Recordo que vaig estar a punt de dormir-me al cinema quan van estrenar la pel·lícula l'any 1990. Des de llavors no he tingut ocasió de tornar-la a veure, però un parell de viatges a Nova York m'han fet venir ganes de llegir el llibre en què es basa la pel·lícula, dirigida per Brian de Palma i protagonitzada per Tom Hanks, Bruce Willis i Melanie Griffith.

"La foguera de les vanitats" (1987) descriu magistralment la societat de la ciutat de Nova York durant els anys vuitanta en un àgil estil periodístic.

En Sherman McCoy és un inversor de Wall Street d'uns trenta anys. Educat a Yale, un sou multimilionari, un apartament a Park Avenue, casat amb una filla petita... ell mateix es defineix com un "amo de l'univers". Una nit va a recollir la seva amant a l'aeroport JFK. De tornada a Manhattan, es perden pel Bronx on atropellen un noi negre i fugen de l'accident en el seu Mercedes Benz. A partir d'aquest fet es desenvolupa una trama amb diversos membres de la societat com a protagonistes: polítics, periodistes, fiscals, jutges, advocats, policies, activistes afroamericans...

Tornaré a veure la pel·lícula. Abans, una pregunta per al director o per al guionista. Com es pot convertir la "misteriosa morena" de la novel·la en la rossa Melanie Griffith? És difícil fer una adaptació fidel? Us recomano la  seva lectura.