dimecres, 27 d’octubre del 2010

Mor Joan Solà i Cortassa

El filòleg i lingüista Joan Solà i Cortassa, Premi d'Honor de les Lletres Catalanes 2009, ha mort aquesta passada nit als 70 anys. Gran defensor del català, va divulgar el seu coneixement a través dels llibres i de la premsa.

M'agradaria que llegíssiu aquests dos fragments:

"Avui, fruit d'aquest exercici d'anys, estic completament convençut de dues coses: primera, que si una llengua no ens serveix per crear-hi comunicació i bellesa, ¿de què ens serveix?, no té futur; i segona, del lligam inextricable entre poble, individu i llengua: una llengua no pot ser digna i mantenir-se si qui la parla no viu amb dignitat i confiança i si el poble que la té com a patrimoni no és lliure sinó que viu subjugat, com nosaltres, durant segles a un Estat que sempre ens ha sigut hostil" (Avui, 21/10/10).

"Quan sortim del nostre territori, els qui hem nascut aquí i sentim com a prioritària la nostra terra i la nostra llengua, ens movem per les Espanyes amb un sentiment d'inseguretat, de neguit, sempre tement que algú ens interpel·li negativament sobre la nostra manera de ser i parlar. Això hauria de tenir conseqüències polítiques clares en els partits dels territoris catalanoparlants, en el sentit que ens és imprescindible i urgent modificar les nostres relacions -i les regles del joc- amb Espanya" (Discurs al Parlament de Catalunya, 1/7/09).

1 comentari:

Belen ha dit...

una gran perdua....