diumenge, 20 d’abril del 2008

Pensaments energètics utòpics?

En ple debat sobre canvi climàtic i escalfament del planeta, gairebé tothom està d'acord en què cal una alternativa a l'ús del petroli com a font d'energia. És urgent un canvi progressiu en el model energètic, abandonant el model convencional (petroli, carbó, gas natural, energia nuclear) i apostant per energies alternatives (solar, eòlica, hidràulica, mareomotriu, geotèrmica, biomassa).

Però si definir el problema és fàcil, trobar una solució resulta molt més complicat. A La Vanguardia d'avui llegeixo: "La producció massiva de biocombustibles és un factor més en l'encariment mundial dels aliments... Si els aliments pugen, la gana també". Fins i tot en Fidel Castro va dir que convertir aliments en combustible era una idea sinistra.

Per tant, cal dedicar esforços a desenvolupar un model energètic alternatiu a l'actual, basat en matèries inexhauribles, no contaminants, no generadores de residus, sense impacte ambiental, dins d'un programa de desenvolupament sostenible (econòmic, social, mediambiental).

I, sobretot, que sigui universal, que tots els habitants del planeta en puguin gaudir, ja que el control dels recursos energètics (i de l'aigua, en un futur) ha estat històricament la principal font de conflictes.