dissabte, 29 de març del 2008

La Torre del Fang

Tothom parla de la Sagrada Família, però un altre dels edificis històrics amenaçats pel traçat del TGV entre Sants i La Sagrera és "La Torre del Fang" (carrer del Clot, 228), no gaire lluny de casa meva. La primera idea dels brillants tècnics d'Adif era el seu enderroc. Finalment, després de l'oposició dels veïns, la torre es mantindrà al mateix indret després d'una complexa operació d'enginyeria. Cal defensar el patrimoni del país d'especuladors i altres sangoneres.

En el llibre de Joan Amades, "Les millors llegendes populars", s'explica una bonica història sobre aquest casalot del segle XIV:

"Ramon Berenguer va contraure matrimoni amb la princesa Dolça de Provença. En venir la dama a Catalunya, la van seguir un estol de cavallers provençals per fer-li companyia perquè no enyorés la seva terra. El comte els concedí terrenys i propietats prop de la ciutat, pel costat on hi havia la capelleta de Sant Martí, per la qual cosa aquell indret va prendre el nom de Sant Martí de Provençals. El comte hi construí també com una casa de camp, encara subsistent, si bé molt reformada, situada prop del camí que avui mena de la ciutat a Montcada, i que té per nom la Torre del Fang".

4 comentaris:

Belen ha dit...

No en tenia ni idea.... hauré d'anar-hi un dia tot caminant a veure-la!

Fins aviat!

ramon ha dit...

Hola, Belén! No és que sigui un monument de primer ordre, però és interessant.

Ja ens veurem.

Pedraforca ha dit...

Després de veure totes les pancartes de protesta que tenen els veïns del barri als balcons, esperem que al fer el túnel "accidentalment" no caigui la Torre del Fang. Per si de cas, fa un parell d'anys li vag fer diferents fotos.

Anònim ha dit...

Hi passo cada dia per davant per anar a treballar. Fantàstica l'etimologia de Sant Martí de Provençals, no en tenia ni idea.

Ignasi