dissabte, 8 de març del 2008

El quadern gris, de Josep Pla

"El quadren gris" és un dietari que en Josep Pla (1897-1981) va escriure durant els anys 1918 i 1919 en la seva època d'estudiant de Dret a Barcelona. Fa força anys vaig llegir una tria dels textos més significatius d'aquest dietari, i us he de dir que és un llibre captivador: llenguatge ric, ple d'anècdotes, descripcions de viatges, les seves estades al mas familiar de Palafrugell, passeigs per la ciutat, aguts comentaris polítics, reflexions intel·lectuals,... Al més pur estil bloc!

Avui he escoltat a la ràdio que s'ha penjat a la xarxa el bloc del Quadern gris, on cada dia que en Josep Pla fa una anotació en "El quadern gris", en la mateixa data i amb 90 anys de diferència, el text figurarà íntegre en aquest bloc. No trobeu que la idea és genial?

Us deixo amb les primeres ratlles d'un dietari que va començar el dia d'avui de l'any 1918:

"Com que hi ha tanta grip, han hagut de clausurar la Universitat. D'ençà d'aquest fet, el meu germà i jo vivim a casa, a Palafrugell, amb la família. Som dos estudiants desvagats. El meu germà, que és un gran afeccionat a jugar a futbol –malgrat haver-s'hi ja trencat un braç i una cama–, el veig purament a les hores de repàs. Ell fa la seva vida. Jo vaig tirant. No enyoro pas Barcelona i menys la Universitat. La vida de poble, amb els amics que hi tinc, m'agrada".

Animeu-vos a continuar.

1 comentari:

Pedraforca ha dit...

És una idea fantàstica; poder llegir després de tants anys uns textos tan plens de vida...