diumenge, 16 de març del 2008

Asclepi torna a Empúries

Em faig ressò de la notícia que l'Asclepi, la millor escultura grega trobada al Mediterrani occidental, torna a Empúries després d'un periple de quasi 100 anys. L'escultura té una alçada de 2 metres i 20 centímetres i pesa 900 quilos, i se li atribueix una antiguitat de més de 2.200 anys.

He recuperat els apunts d'Història de la Farmàcia per documentar-me sobre Asclepi.

Asclepi, segons la tradició homèrica, era un heroi de Tessàlia i bon cirurgià, que va prendre part en la guerra de Troia. Segons la mitologia grega, Asclepi (Esculapi, segons la mitologia romana), déu de la Medicina, era fill d'Apol·lo i de Coronis. Com que aquesta li era infidel, va matar la mare i va lliurar el seu fill nounat al centaure Quiró, que el va instruir en l'art de la medicina, cirurgia i en la preparació de medicaments.

Degut a la seva fama, es van erigir nombrosos temples en el seu honor (el més famós va ser el d'Epidaure) considerats veritables sanatoris per la seva vida higiènica. La terapèutica que s'hi practicava era força racional, però encoberta de tota classe d'encanteris i pràctiques màgiques.

La farmàcia (i la medicina) està representada per molts símbols, com la vara d'Asclepi, consistent en una vara amb una serp enroscada, o la copa d'Higia (filla d'Asclepi), formada per una copa amb una serp enroscada.