dissabte, 26 de gener del 2008

Marie Smith Jones

Marie Smith Jones, l'última nativa d'Alaska que parlava la llengua eyak, ha mort aquesta setmana als 89 anys d'edat. És una tragèdia la mort d'una llengua, ja que és la mort d'una forma d'expressar i entendre l'existència.

Com a cap de la seva tribu, es va enfrontar judicialment contra les empreses papereres que talaven boscos en terres ancestrals, destruint l'entorn natural i una forma de viure sostenible amb aquest entorn.

"És horrible quedar-se sola", declarava durant una entrevista l'any 2002. Tenia 9 fills, i cap d'ells va aprendre la llengua materna, per la imposició de l'anglès. Per tant, aquesta és una solitud existencial, saber que ets l'únic que parla la llengua dels teus pares.

Segons la UNESCO, hi ha unes 3.000 llengües en perill d'extinció. Aquesta setmana, l'espècie humana ha perdut una part de la seva biodiversitat. Maleïda globalització.

1 comentari:

Pedraforca ha dit...

Llengues, boscos, animals desapareguts o exterminats, és el futur que ens espera; i poca cosa podem fer. Però a la tele la gent mira "El Diario de Patricia".... Que cal fer per modificar aquesta tendència? No ho sé...