dissabte, 6 d’octubre del 2007

Luter, d'Eric Till

Aquesta nit he vist la pel·lícula "Luter" (Alemanya, 2003), un biopic que repassa els episodis més importants de la vida de Martí Luter (Joseph Fiennes). La pel·lícula m'ha fet interessar per aquesta figura clau de la història de la religió.

Martí Luter (1483-1546), fill d'una família humil, deixa la carrera d'advocat, ingressa en un convent de monjos agustins on estudia teologia i es converteix en sacerdot. Durant un viatge a Roma, comença a qüestionar les pràctiques religioses establertes, després de veure la corrupció que hi ha en l'alt estament eclesiàstic.

Professor de teologia de la universitat de Wittemberg, es lliura a la penitència, a l'oració i als estudis teològics. S'enfronta a l'església per les indulgències (almoines destinades a salvar ànimes) destinades a les obres de Sant Pere del Vaticà, i en 1517 escriu les 95 tesis que serien l'inici de la Reforma.

L'Església de Roma el convida a retractar-se en els judicis d'Augsburg i de Leipzig, però no es retracta a menys que es provi amb evidències de la Bíblia. En Worms, davant de l'emperador Carles V i del Papa Lleó X, tampoc es retracta i és excomunicat i declarat heretge.

Protegit i amagat per Frederic de Saxònia i altres prínceps alemanys, es dedica a traduir a l'alemany el Nou Testament, perquè el poble pugui entendre les escriptures, donant a la literatura alemanya la seva primera gran obra. Però, aquesta postura desafiant, impulsa la revolta del poble: es cremen esglésies i es destrueixen relíquies.

Aterrat per la repercussió de les seves paraules, es dedica a treballar en pro de la pau. En 1525 es casa amb l'ex-monja Katharina von Bora, amb qui tindrà 6 fills. Aprofita la treva de Nuremberg (1532), que donava als països alemanys certa seguretat política i social, per dedicar-se al predicament i a la consolidació de la seva nova església.