divendres, 24 d’agost del 2007

William Hogarth: Retrat de la societat anglesa del segle XVIII

William Hogarth (1697-1764), pintor i gravador anglès, va descriure perfectament la vida social del Londres del segle XVIII. La seva obra, com a retratista, va ser molt innovadora i influent. Però una de les contribucions més importants de Hogarth a l'art modern va ser com a pintor satíric amb les seves sèries morals, molt crues i còmiques.

La visita per les sales de l'exposició que fan al CaixaForum és un viatge pels caòtics carrers de Londres envoltats de prostitutes, vividors, alcohòlics, lladres, assassins o estafadors, però també inclou els ambients més refinats de les classes altes.

De tota l'exposició voldria destacar dues sèries morals: "L'evolució de la meuca" i "L'evolució del vividor". En tots dos casos, un conjunt d'estampes ens expliquen la vida d'aquests dos personatges: una noia de poble que arriba a Londres i el fill d'un burgès. Inicialment, tots dos obtenen un ràpid ascens social, però la seva sort canvia i acaben arruïnats i moribunds.

La imatge correspon a la primera estampa de "L'evolució de la meuca", quan la noia arriba a Londres i és captada per una alcavota.