dimarts, 1 de maig del 2007

Què fer amb el castell de Montjuïc?

Ahir dilluns, en una cerimònia celebrada al Palau de la Moncloa, el castell de Montjuïc va ser retornat a la ciutat. A pocs dies de les eleccions municipals, aquest acte ha provocat l'enuig dels adversaris i socis polítics de l'alcalde Jordi Hereu, que l'han considerat un acte de manipulació electoral. Però la recuperació del castell per a la ciutat no és del gust de tothom ja que es mantindran les antenes militars, el destacament militar i l'obligació que onegin totes les banderes.

Eleccions a banda, des del castell es va bombardejar la ciutat, i es van empresonar les víctimes de les repressions que patia la ciutat després de cada aldarull històric. Manuel Azaña diu en les seves memòries que "una persona de mi conocimiento asegura que es una ley de la historia de España la necesidad de bombardear Barcelona cada 50 años". Cal recordar també que al Fossar de Santa Eulàlia del castell, el President Lluís Companys va ser afusellat el 15 d'octubre de 1940, l'únic president democràtic assassinat pel feixisme.

I ara què fer amb el castell?. A "Versió RAC 1" d'ahir a la tarda, en Toni Clapés comentava, amb la conya pròpia del programa, que el millor seria fotre'l a terra. Així es va actuar amb la Ciutadella, la fortalesa militar que Felip V va construir el 1714 amb l'objectiu de controlar la ciutat. L'altra opció és convertir-lo en un centre per conservar la memòria històrica i democràtica dels barcelonins.