diumenge, 11 de març del 2007

Crispació política

Interessant article a La Vanguardia, on quinze intel·lectuals de dreta i esquerra analitzen la crispació de la política espanyola.

Carlos Castilla del Pino, psiquiatre, diu que "l'oposició no sembla haver acceptat la pèrdua del poder, que creu que encara els hi pertany, i tampoc accepta que el govern actual estigui fent una sèrie de reformes que xoquen amb la força de la dreta més conservadora".

Suso de Toro, escriptor, també critica al PP, quan diu "porten tres anys sense acceptar la realitat i distorsionant conscientment la vida social d'Espanya, és d'una irresponsabilitat i d'una culpa tremenda", i que "si, després de la derrota electoral, el partit hagués fet un congrés i una autocrítica, si haguessin donat pas a una nova generació de polítics no compromesos amb el passat, estarien fent una oposició útil per a la societat i, a més, legitimada".

José Ramon Montero, catedràtic de Ciència Política, opina que "el PP ha decidit oblidar-se del que va fer molt bé durant els anys 96-00, situant-se com a partit centrista/conservador, i ha optat per desplaçar-se en la cerca dels votants de la dreta".

Sobre les causes de la crispació, Enrique Gil Calvo, professor de Sociologia, en dóna diverses: "a curt termini, aprofitar qualsevol excusa per tapar l'aniversari del 11-M, passant de ser l'acusat (per no prevenir la matança i falsificar-la) a ser l'acusador"; "a mitjà termini, seguir en la política de la venjança. A ZP li volen fer passar pel calvari que van patir en l'any 2003: Prestige, Açores, Iraq, Yakovlev, i el 11/14-M"; "a llarg termini, reconquistar el poder polític". Però la crítica és molt més dura, i diu que "el gran projecte és rearmar ideològicament la dreta espanyola, i fer que reneixi de les seves cendres l'au fènix del catolicisme integrista espanyol".

Vicenç Navarro, catedràtic de Ciències Polítiques, també fa una crítica de la dreta espanyola. "No existeix plena consciència com de retrògrada és la dreta en Espanya". I va més enllà quan diu que "la democràcia espanyola pateix de l'absència d'una dreta moderada que acceptin l'alternança política amb naturalitat".

Llegiu-lo. Jo no he sabut trobar cap opinió favorable a l'acció del PP.