dimarts, 13 de febrer del 2007

L'opinió d'Oleguer

Un article del jugador sabadellenc blaugrana Oleguer Presas ha obert una forta polèmica que li ha costat perdre el patrocini de Kelme. Això no és greu, és una empresa privada i pot patrocinar a qui vulgui. Tampoc ho és el fet que es critiqui la seva opinió. El realment greu és que se li negui el dret a opinar.

En l'article "La bona fe", Oleguer va comentar que es posava en dubte l'Estat de dret pel cas de l'etarra Iñaki de Juana Chaos, pres preventiu que manté una vaga de fam que amenaça la seva vida. Malgrat l'aversió que em produeix el criminal, en general estic d'acord amb l'article. I sembla que també ho està el Tribunal Suprem!.

Iñaki de Juana és un pres d'ETA que va optar per la vaga de fam després que l'Audiència el condemnés a una pena de dotze anys i set mesos de presó, forçada per impedir la seva excarceració, per dos articles d'opinió, considerats amenaces terroristes. De Juana ja havia complert, d'acord amb el Codi Penal de l'any 1973, divuit anys de presó per l'assassinat de vint-i-cinc persones. Curta sentència, però la llei ha de ser aplicada.

Ahir, en un dur revés del Tribunal Suprem a l'Audiència, es va canviar la tipificació delictiva: ja no se li imputen amenaces terroristes -que impliquen de 4 a 13 anys de presó-, sinó amenaces i enaltiment d'organització terrorista, amb el que de Juana podrà gaudir de llibertat vigilada si l'administració accedeix a concedir-li.