divendres, 17 de març del 2006

Moguda madrilenya 4

Després del fantàstic dia asolellat, avui s'ha aixecat amb núvols. Cap problema, a caminar: Plaza de Cibeles, Puerta de Alcalá i Parque del Retiro.

La Font de la Cibeles s'ha convertit en un dels símbols de la ciutat i, al voltant d'ella, es troben alguns dels edificis més significatius de Madrid: Casa de América, Palacio de Comunicaciones, Banco de España.

Segueixo pel carrer d'Alcalá fins arribar a la Puerta de Alcalá, en la plaça de la Independencia, obra de 1778, i que era la porta d'entrada a la ciutat pel camí d'Aragó.

Accedeixo al Parc del Retiro per una de les portes properes. El parc va formar part dels jardins i palaus que es van construir per a ús reial per ordre de Felip IV, inaugurats en 1632. En el seu interior, destaquen el Palacio de Cristal (un gran hivernacle de ferro i vidre) i el Palacio de Velázquez, els dos del s.XIX i dedicats a exposicions.

Surto del parc i caminant arribo al Paseo del Prado, un altre dels carrers principals de la ciutat. En la plaça de Cánovas del Castillo es troba la Font de Neptuno, i de la plaça surt la Carrera de San Jerónimo. En aquest carrer es troba el Palau del Congrés, seu del Parlament espanyol. Es va acabar de construir en 1850, i té un frontó neoclàssic sobre columnes corínties. La temptació d'esperar la sortida dels diputats i començar a repartir collejas és enorme, però hi ha molta policia nacional. Ho deixo per un altre dia.

Visito el Museu Nacional Centre d'Art Reina Sofia (veure el següent post) i l'estació d'Atocha, de trist record. Encara recordo les imatges del 11-M. També recordo trobar-me en la manifestació del passeig de Gràcia de Barcelona, absolutament colapsat pel milió de persones que ens vàrem trobar, i de les manifestacions de suport a les víctimes i de rebuig al terrorisme que es van celebrar en tota Espanya. Em perdo per Lavapies i Latina, dos dels barris populars de Madrid, on aprofito per dinar.

Per la tarda, agafo el metro, i baixo a Plaza de Castilla. Caminant, faig tot el Paseo de la Castellana, passant per davant de les Torres Kio, Santiago Bernabeu, Torre Europa, Torre Picasso, Torres de Colon, la megabandera de la plaça de Colon, fins arribar a Cibeles.